In oktober 2010 werd bekend gemaakt door de Stuurgroep Heiderijk dat het plan om nog meer bos tussen Nijmegen, Groesbeek en Mook om te vormen naar een heidelandschap voor 5 jaar in de koelkast zou worden gezet. Wel zou er nog gewoon regulier onderhoud plaatsvinden.

De bedoeling van deze blog is het monitoren van Mulderskop en de bossen eromheen. Niet dat de eigenaren (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Prorail en de Gemeente Nijmegen) niet te vertrouwen zijn, maar vooral om te zien wat er allemaal zoal gebeurt in dit bos(heide)gebied.

Onder ideale omstandigheden krijg ik de medewerking van de betrokken partijen zodat we niet keer op keer verrast worden met 'regulier onderhoud' dat er wel erg grof aan toe gaat, maar dat we goed op de hoogte blijven van iedere kapactie.

Ik wil hiermee ook in de gaten houden of het reguliere onderhoud niet heel erg veel lijkt op de oorspronkelijke plannen van Heiderijk, waarbij de kern van het vervolg zou neerkomen op het scheppen van allerlei doorgangen (corridoren) vanaf Mulderskop zuidwaarts richting Mookerhei.

Voor meer informatie over het project Heiderijk kun je kijken op Red ons Bos, Project Heiderijk en de nodige artikelen van mijn hand (o.a. Gemeente Nijmegen en het Heiderijkexperiment, Na Gesprek met Projectleider, Twee Visies op Massale Boomkap, Twee Visies op Massale Boskap en Vier Soorten Bosbeleving)

Graag wil ik dan ook alle betrokkenen aansporen om opvallende ontwikkelingen rondom Mulderskop en de bossen tussen Nijmegen, Groesbeek en Mook te melden, danwel via de mail of via een reactie op een artikel.

Foto van deel Mulderskop genomen door auteur op 16 oktober 2010.