In deze bijdrage wordt aandacht geschonken aan een van de effecten van het introduceren van genetisch gemanipuleerde genen in mais. In de Verenigde Staten is gmo (=genetically modified organism)-mais al erg ingeburgerd. Door verstuiving is deze mais echter niet beperkt gebleven tot alleen het grondgebied van de Verenigde Staten. In Mexico vallen de gemanipuleerde maisgenen als een onstopbaar leger de Mexicaanse soorten aan. Er vindt hierdoor een grote bedreiging plaats van de inheemse maissoorten.

In een documentaire 'De Wereld volgens Monsanto' kun je een reportage zien over de situatie in Mexico. Aan de Mexicaanse bergketen Sierra Juarez in Oaxaca wordt een groep maisboeren verteld hoe ernstig het inmiddels al gesteld is met de maisinfectie door het transgene zaad van Monsanto. Het blijkt namelijk dat er allerlei misvormde groeiwijzen zijn geconstateerd.

Op de afbeelding kun je hiervan een tekenend voorbeeld zien: in één blad zitten maar liefst DRIE kolven. Dat is iets dat normaal niet voorkomt. Het DNA van de betrokken misvorming is gecontroleerd in een Mexicaans laboratorium en ze hebben bevestigd dat er inderdaad een vermenging had plaatsgevonden met Monsanto's mais.

Een Mexicaanse onderzoekster, Elena R. Alvarez-Buylla beschrijft in de documentaire (rond 3'00") een onderzoek waarin bloemen op allerlei manieren misvormd raken door alleen hetzelfde transgene gen zich op willekeurige plekken te laten hechten op de chromosomen.

Deze onderzoekster heeft ook bevestigd dat transgene mais inmiddels in het hart van Mexico is aangetroffen. Je kunt daar meer over lezen op de site van Nature uit november 2008: Modified Genes Spread to Local Maize.

Verder is het interessant om meer te lezen over wat er allemaal over de wetenschapper Ignacio Chapela is uitgestort toen hij reeds in 2001 een artikel in Nature publiceerde waarin werd aangetoond dat er al 'besmette' mais was aangetroffen in Oaxaca, Mexico (zie daarvoor een artikel uit 2004: The Sad Saga of Ignacio Chapela)zie ook: