Soms denk ik wel eens dat iedereen op onderzoek zou moeten uitgaan, want je kunt onderweg zoveel zaken tegenkomen die je niet snel ziet in de reguliere media. Tijdens mijn speurtocht naar informatie rondom de toenemende magnetrongolfdeken in onze steden ontdekte ik dat de toenmalige Sovjet-Unie* na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek in 1976 besloten had het gebruik van de magnetron te verbieden!

Rusland heeft een geschiedenis wat betreft het onderzoek van allerlei soorten electromagnetische golven op het lichaam. Het is waarschijnlijk vanuit deze kennisdatabase dat ze aldaar een veiligheidsnorm hebben die bijna 100x zo scherp is als die in Nederland. Op de pagina 'Stop Electrosmog, stop UMTS' (uit 2005) kunnen we daarover lezen:

"In Nederland liggen de normen tussen 4,4 en 8,9 Watt per vierkante meter. Rusland en Oost-Europa hanteren een norm van 0,05 en 0,1 W/m², in Italië is het 0,1 W/m² en in de provincie Salzburg in Oostenrijk zelfs 0,001 W/m²."
Als de stralingsdeskundige Russen in 1976 het gebruik van de magnetron voor het hele Russische volk verbieden dan doen ze dat toch niet voor niets. Uit het boek 'Onzichtbare risico's in het Draadloze Tijdperk' van de van Huffelens wordt uit de doeken gedaan op basis waarvan de Russen besloten hebben de magnetron uit te bannen vanwege het gevaar voor de volksgezondheid:

"De Russen concludeerden op grond van hun wetenschappelijke onderzoeken, waarbij geen enkel voedingsmiddel meer straling kreeg dan noodzakelijk was voor koken, ontdooien op opwarmen dat
- in bijna alle geteste voedingswaren kankerverwekkende stoffen werden gevonden (algemeen);
- in de magnetron bereid vlees flinke concentraties D-nitrosodienthanolamine bevat, een kankerverwekkende stof;
- melk en granen, in de magnetron gekookt, een aantal van hun aminozuren omzetten in kankerverwekkers;
- het opwarmen van rauwe, gekookte of ingevroren groente in de magnetron, hun plantaardige alkaloïden omzet in kankerverwekkende stoffen;
- in planten, die gekookt zijn in de magnetron, vrije radicalen worden gevormd, vooral in wortelgewassen [biet, wortel, pastinaak, knolselder, schorseneren, ui, knoflook, aardappel [patat!]. Vrije radicalen zijn nogal eens kankerverwekkend c.q. -bevorderend;
- de natuurlijke aanwezigheid van vitamine B(-complex), C, E en essentiële mineralen geheel uit het voedsel verdwijnt;
- het opeten van voedsel uit de magnetron leidt tot een toename van het aantal kankercellen in het bloed;
- maag- en darmkanker vaker voorkomen bij mensen die regelmatig voedsel uit de magnetron nuttigen;
- enzovoort." (p.36)

Lees meer hierover in het boek van Gerrit Teule (pp. 62-65): Elektrosmog, de verborgen vervuiler en op internetpagina's als Microwave Madness van William P. Kopp en Microwave Cooking is Killing People van Stephanie Relfe. Wat verder ook tekend is op dit vlak is het verhaal van de Zwitserse wetenschapper Hans U. Hertel (en prof. Blanc) die in 1992 ontdekten dat het eten van magnetronvoedsel leidt tot afname van het hemoglobine-niveau in het bloed (weinig hemoglobine in het bloed leidt tot bloedarmoede). Dit resultaat beviel de electronische groothandel en industrie niet die vervolgens een rechtzaak hebben aangespannen die ze ook nog eens gewonnen hebben. De rechter legde een spreekverbod op over de resultaten. Pas in 1998 werd in Straatsburg door een Euopese rechter dit spreekverbod als zijnde onwettig vernietigd (zie ook Magnetron Ongezond).

Als ik dit zo lees dan hoef ik niet veel meer te weten. Van de Nederlandse Gezondheidsraad hoef je niet veel te verwachten omdat zij al eerder aangetoond hebben niet vies te zijn van belangenverstrengeling (zie bijv. de befaamde zembla-uitzending 'Het Omstreden Kankervaccin' rondom de hpv-vaccinatie introductie). Ook de Nederlandse overheid heeft al vaker te kennen gegeven economische belangen belangrijker te vinden dan de volksgezondheid en daarbij wat risico's wel acceptabel vindt (zoals bijvoorbeeld de houding van onze minister van Economische Zaken in het debat rondom de invoering van genetische gemanipuleerde gewassen). Ook loopt Nederland graag achter de Verenigde Staten aan wat in dit geval ook verre van bevordelijk is.

Het is helaas zover gekomen dat we zelf onze eigen kennis moeten vergaren en daarop onze besluiten dienen te nemen. De overheid kan het ook niet maken om te vertellen dan magnetrons gevaarlijke effecten hebben. Stel je eens voor wat dat voor de voedselbereiding in ziekenhuizen, tehuizen, gevangenissen e.d. voor gevolgen zou hebben. Overigens hebben de Russen sinds de Perestrojka het verbod op de magnetron opgeheven om zo weer mee te kunnen doen met de stralende vaart der volken.

*Opeens besef je je dat er mensen kunnen zijn die niet eens meer weten wat de Sovjet-Unie was omdat het land inmiddels ook al bijna 20 jaar (sinds 1991) niet meer als zodanig bestaat.

Zie ook voor meer achtergrondinformatie een artikel van Lynne McTaggart op Het Nieuwe Denken

Illustraties afkomstig van flagchart en quizlet