Afgelopen vakantie hadden we de tandenpasta van mijn 10-jarige dochter vergeten mee te nemen bij Opa en Oma. Omdat we het natuurlijk belangrijk vinden dat ze goed haar tanden poetst hebben we haar even de tandpasta van haar jongere zusje gegeven. De dag erop waren we het helemaal vergeten en de dag erop ook, waardoor ze meerdere dagen met de tandpasta van haar zusje heeft gepoetst.

Na deze dagen wilden we weer de gewone tandpasta gaan kopen die bij haar leeftijd hoort (5-12 jaar), maar toen begon ze tegen te stribbelen: ze wilde liever die andere tandpasta voor 0-5 jarigen en de reden daarvoor was dat het haar was opgevallen dat ze 's ochtends geen uitslag meer op haar wang en kin had.

Al tijden heeft ze daar namelijk uitslag in de ochtend, en dat vindt ze vooral vervelend omdat ze dan naar school moet. Meestal is de uitslag wel weer weg binnen een kwartier of twintig minuten.

Ze vertelde ook dat het haar al eerder was opgevallen dat als ze een keer haar tanden niet poetste ze ook geen uitslag kreeg. Wat was hier aan de hand, vroegen we ons toen af.

FLUORIDE-DISCUSSIE
Al eerder heb ik aandacht besteed aan de hele discussie rondom fluoride in juni 2008 (1). Ik wil dat nu niet weer overdoen. Ik moest wel denken aan dat onderzoek van twee Chinese dorpen waarbij het ene dorp water kreeg dat gefluoriseerd was, en het andere dorp kreeg onbewerkt water.

Wat toen opviel was dat de meisjes in het gefluoriseerde dorp gemiddeld 5 maanden eerder begonnen te menstrueren. Andere onderzoeken over de invloed van fluoride op de pijnappelklier worden ook genoemd. Ik was dus al op mijn hoede voor fluoride, maar ik wilde mijn fluoridehouding niet opdringen op haar door haar fluoridevrije paradontax aan te raden.

DRIE CONCENTRATIES FLUORIDE IN TANDPASTA
Ik heb eens uitgebreid rondgekeken bij de tandpasta's en ik ontdekte daarbij niet alleen dat er 3 categorieën tandpasta zijn, maar dat die ook op een vreemde manier door elkaar kunnen lopen. Ik dacht dat daarbij de concentratie fluoride doorslaggevend was voor het verschil, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De drie categorieën die ikzelf heb onderscheiden op basis van de concentratie fluoride:

Categorie 1: 500 deeltje fluoride per miljoen deeltjes (500 ppm)
Categorie 2: 1100 deeltjes fluoride per miljoen deeltjes (1100 ppm)
Categorie 3: 1450 deeltjes fluoride per miljoen deeltjes (1450 ppm)

Ik ging ervan uit dat voor de 0-5 jarigen categorie 1 (500 ppm) zou gelden; voor 5-12 jarigen de tweede categorie (1100 ppm) en voor de volwassenen de laatste categorie 3 (1450 ppm), maar dat blijkt niet het geval te zijn. Voor de 0-5 jarigen geldt dat wel, maar ik heb de nodige tandpasta's gevonden (bijvoorbeeld van Elmex en Zendium) die toch de volwassen hoeveelheid fluoride in hun kindertandpasta's stoppen. Dat vond ik erg verrassend. Bij Prodent zag ik wel dat er 1100 ppm bij de 5-12 jarigentandpasta zat.

BIJ LAGERE CONCENTRATIE GEEN UITSLAG
Vooralsnog lijkt het erop dat mijn dochter dus geen uitslag krijgt bij de tandpasta's met een lagere concentratie (uit categorie 1, 500 ppm), maar wel uitslag krijgt bij de tandpasta van categorie 2 en 3. Voorlopig gebruiken we dan ook maar die tandpasta met een lagere concentratie. Als het lichaam er zo duidelijk op reageert lijkt het ons een verstandig daar ook serieus mee om te gaan en die signalen van vergiftiging te herkennen.

Bij een vivaforum (2) kwam ik ook een soortgelijke ervaring tegen van iemand die ernstige eczeemklachten had in haar gezicht en daarvoor zelfs twee maanden antibiotica had geslikt. Een dermatoloog wist er geen raad mee. Toen ze besloot over te stappen op fluoridevrije tandpasta werd haar eczeem binnen drie dagen minder en binnen een week was het helemaal verdwenen!

CONCLUSIE
Omdat ik het zelf niet goed weet of het nu wel of niet verstandig is om helemaal geen fluoride te gebruiken, zou ik er zelf voor kiezen om dan maar een tandpasta te pakken met een lagere concentratie. Als mijn dochters lichaam zo duidelijk lijkt te reageren op een hogere concentratie, is dat helemaal een argument om niet te snel op te schroeven met de hoeveelheid fluoride in de tandpasta. 

Graag hoor ik overigens van anderen of zij ook dergelijke ervaringen hebben gehad met hun kinderen, of misschien zelf wel.

NOTEN
(1) Fluoride tast Pijnappelklier aan
(2) Eczeem in Gezicht; zie de reactie van Moesje100 van 27 juli 2009 (http://forum.viva.nl/forum/Mode_Beauty/Eczeem_in_gezicht_wat_helpt/list_messages/12457/2)