Vandaag las ik een teletekstberichtje over het vervoer van twee Amerikaanse patiënten die met het ebolavirus zijn besmet en die vervoerd zijn naar de Verenigde Staten. In het stukje staat dat de ziekte volgens artsen vrij moeilijk overdraagbaar is.

Toevalligerwijs had ik echter pas ook een artikeltje gelezen op de site 'Natural News' (1) en daarin werd beweerd dat het virus misschien wel eens niet zo moeilijk overdraagbaar is omdat het ook via de lucht zich zou kunnen verspreiden. Er wordt een onderzoek uit Canada aangehaald waarin wordt gesteld dat 1 tot 10 aerosols (zeer kleine vaste deeltjes of vloeibare deeltjes in de lucht) er voor kunnen zorgen dat iemand de infectie oploopt (2).

"INFECTIOUS DOSE: 1 - 10 aerosolized organisms are sufficient to cause infection in humans " (2)

Een ander artikel uit 2012 dat terug te lezen is op de site van de BBC (3) beschrijft een Canadees experiment waarbij geïnfecteerde varkens in een kooi werden gezet naast een andere kooi waarin zich makaken bevonden. De dieren hadden geen lichamelijk contact met elkaar, maar toch raakten sommigen van de makaken binnen acht dagen ook besmet. De onderzoekers vermoedden dat het mogelijk is door de vochtige druppels in de lucht welke door de varkens werd uitgeademd. 

Laten we maar hopen dat dit soort overdracht via aerosols niet ook makkelijk bij mensen mogelijk is. Als dat immers wel mogelijk is, dan is het virus - ondanks wat de artsen uit het teletekst-bericht beweren - besmettelijker dan wellicht momenteel verwacht wordt. Schijnbaar is er nog veel niet bekend over het ebolavirus (4), en is het wachten op een vaccin dat vast met veel tom-tom en angstzaaierij aan de man wordt gebracht.


NOTEN
(1) http://www.naturalnews.com/046276_Ebola_aerosol_transmission_infectious_disease.html
(2) http://www.phac-aspc.gc.ca/lab-bio/res/psds-ftss/ebola-eng.php
(3) 
http://www.bbc.com/news/science-environment-20341423