Mijn dochter heeft een hamster, zoals veel meisjes een hamster hebben: leuke knuffelbare beestjes die ook nog hanteerbaar zijn. Het laatste half jaar begon het diertje echter te leiden aan haaruitval. Ook werd het hamstertje grauwer en bewoog ze zich steeds moeizamer; ze leek ook wel meer met een krom ruggetje te lopen. Het zag er allemaal erg triest uit.

We zijn ermee naar de dierenarts geweest en die kwam - samen met een fikse rekening - tot de conclusie dat ze niet wisten wat de oorzaak was. Tja, we begonnen al serieus aan een vorm van euthanasie te denken toen de vakantie aanbrak en de hamster bij andere mensen werd opgevangen voor bijna vier weken.

Toen we terugkwamen van de vakantie zagen we met grote verbazing dat haar hamster er weer stukken beter uitzag: haren waren weer actief aan het bijgroeien, de kleur was weer terug en het beestje liep weer actief, nieuwsgierig en snel door het kooitje.

Wat was hier aan de hand?

Toen we het hamstertje weer met kooi en al op zijn oude stekje wilde neerzetten voelden we toch wat aarzeling. Toen ben ik eens wat beter gaan kijken en viel mijn aandacht op een wifi-straalzendertje zo'n 20 cm naast de kooi. We waren net een half jaar geleden overgegaan naar volledig draadloos - hip, modern en zó handig immers - en toen begon de mogelijkheid te dagen dat die pulserende golven op de frequentie van de magnetron wel eens de oorzaak zouden hebben kunnen zijn voor de ziekte van dit beestje.

Toen moesten we denken aan vrienden die cavia's en hamsters hadden die binnen een aantal maanden na aankoop het loodje hadden gelegd. Toen we hen vroegen eens te kijken of de kooi misschien naast zo'n wifi-modem of router stond, bleek dat inderdaad het geval te zijn.

Het is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs, maar als je een cavia of hamster hebt die leidt aan haaruitval of verlies aan energie dan zou ik toch eens overwegen om de kooi of de modem te verhuizen zodat ze niet zo dicht bij elkaar staan. Twee meter is al heel wat beter dan 20 cm.

Voor meer informatie over de ziekmakende effecten van wifi-, umts, gsm-straling werp een blik op enkele artikelen op deze site, zoals Geen Draadloos Internet in Klaslokaal, Wifi-straling tast bomen aan, Meer stresshormoonproductie door GSM-straling of ga naar www.stopumts.nl

In mei 2013 hebben enkele Deense scholieren een testje uitgevoerd met de groei van tuinkersen: enkele bakjes met tuinkerszaadjes werd bij een wifi-router geplaatst en enkele bakjes in een stralingsvrije (of stralingsarme) ruimte. Het verschil was ronduit schokkend: zie voor meer info: http://www.lexnaturalis.nl/?p=407