Omdat Australië op het Zuidelijk halfrond ligt zijn ze daar altijd twee seizoenen voor op ons. Toen bij ons de zomer begon, begon daar de winter en veel mensen beginnen een winter tegenwoordig met een griepprik. Het is interessant om te volgen wat daar gebeurde omdat de drie influenza-types die daar in de nieuwe griepprik zitten ook een grote kans hebben op ons bord te verschijnen als bij ons de winter nadert.

Er is namelijk nogal iets bijzonders gebeurd in Australië en dat is dat er een verbod op het toedienen van de normale seizoensgriepprik is uitgevaardigd voor het hele land voor kinderen onder de vijf jaar. Het betreft hier het vaccin Fluvax dat door de Australische biofarmaceut CSL is gemaakt.

Wat bleek namelijk? Toen de campagne daar begon in april 2010 kregen 9 op de 1000 kinderen stuiptrekkingen. Zo zijn er 57 peuters met stuiptrekkingen gemeld. Ook waren er honderden kinderen die moesten overgeven en hoge koorts kregen (zie Flu Vaccine Suspension may Continue).

Dit was genoeg aanleiding voor de Australische overheid om deze kinderen geen vaccin meer aan te bieden. Het verbod op deze leeftijdscategorie werd wel opgevolgd door het advies dat ouderen, dikkere mensen, Aboriginals, zwangere vrouwen en andere hoge-risicogroepen deze griepprik wel gewoon veilig konden nemen... (zie Flu Virus could deliver Chaos for WA Hospitals).

Eind juli 2010 was overigens nog altijd niet ontdekt wat de reden is geweest voor de heftige reacties van peuters/kleuters op deze griepprik.

Omdat wij hier in het noordelijk halfrond inmiddels ook weer richting de winter gaan beginnen ook hier weer de voorbereidingen voor het nieuwe griepprik-seizoen, waarbij de eerste prikken voor half oktober gepland staan (zie brief aan huisartsen). In Engeland wordt precies hetzelfde vaccin als in Australië gebruikt. Alleen wordt het door de farmagigant Pfizer gemaakt (Pfizer heeft recentelijk Wyeth overgenomen) en op de markt gebracht onder de naam Enzira (zie Flu Jabs Linked to Fits in Under Five).

Welk griepvaccin zal dit jaar door Nederland worden aangeboden aan haar griepvrezende burgers? Op de site van de SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie) zag in een bericht van 28 mei 2010 dat er weer maar liefst vier miljoen vaccins verspreid moeten worden over het land.

Het lijkt erop dat wij in Nederland echter Influvac gaan gebruiken van Abbott Biologicals B.V. uit Olst (deze Amerikaanse farmareus heeft in 2010 het bedrijf Solvay in Olst opgekocht). De drie virustypes die in het vaccin zitten zijn wel dezelfde als in Fluvax en Enzira, namelijk de mexicaanse griepvariant, H1N1, een Perth-variant H3N2 en een Brisbane-variant (B).

Vreemd genoeg lijkt er geen adjuvans (zoals aluminium of squaleen) gebruikt te worden, althans volgens de bijsluiter. En dat terwijl dat vorig jaar wel aanwezig was in zowel Pandemrix als Focetria. Verder vind ik het typisch dat al die mensen die vorig jaar al de prik hebben gehad tegen het mexicaanse griepvirus, nu opnieuw (onder andere) precies hetzelfde virus krijgen toegediend.

Ook vind ik het opmerkelijk dat deze seizoensgriep die zoveel problemen opleveren bij de allerjongste kinderen wel gewoon gegeven wordt aan volwassenen: als kleine kinderen er zó op reageren dan kan het toch niet OK zijn, zou ik denken. Laten we hopen dat we niet opnieuw onze kleine ukkies griepvaccins gaan toedienen, zodat we hier in Europa geen Australische stuiptrektoestanden gaan beleven. Vooralsnog lijkt zelfs de Gezondheidsraad (meestal niet vies van een extra vaccin) in ieder geval te adviseren geen kinderen onder de 5 opnieuw een mexicaans griepvaccin aan te bieden (zie Gezond Kind hoeft geen Griepprik meer).

Eind augustus 2010 werd ook bekend dat er in Finland besloten is het vaccin tegen de Mexicaanse Griep voorlopig niet meer aan kinderen en jongeren te verstrekken vanwege opvallend veel gevallen van Narcolepsie (zie voor meer info: Nu ook in Finland...)

Zie ook:
- Massapsychose rondom Mexicaanse Griep Vaccinatie (dec 2009-mrt 2010)
- Vreemde Zaken in Griepprik Vaxigrip (juni 2009)

Illustratie Pfizer afkomstig van Xconomy, die van Abbott is van Pharmamarketeer