Laatst werd ik door een in Australië wonende vriendin gevraagd of ik een visum wilde regelen voor een familielid van haar. Ze was niet zo goed in Engels en via de site van Australische overheid (1) zou het mogelijk zijn om een gratis toeristenvisum voor een jaar aan te vragen. Je moest dat dan wel van buiten Australië doen, vandaar dat ze het niet zelf kon doen. 

Ze had niet meteen de goede link opgestuurd waardoor ik eerst even ging kijken bij zogenaamde visum bedrijfjes in Nederland, waar ik al snel opliep tegen CIBT Visas (2). Op deze site kun je visa aanvragen voor zo'n beetje ieder land in de wereld, en dus ook voor Australië. Ik was verbaasd dat er hier €36,50 werd gevraagd voor een visum naar Australië. Ik vond het vreemd, maar vulde vervolgens toch maar de gegevens in van de betrokkene en merkte toen dat er niet met Ideal betaald kon worden, maar dat er gebruik gemaak moest worden van een credit card. Ik mailde hierop naar CIBT-visas, die overigens kantoor houdt in de Bezuidenhoutseweg 27-29 in Den Haag, en kreeg snel een sympathiek ogend antwoord.

Er werd mij namelijk verteld dat het inderdaad €36,50 kost en dat het via een creditcard betaald moest worden.

Toen ik fronsend weer terugkeerde op de Australische immigratiesite, wist ik wel op de plek te komen waar de gegevens ingevuld moesten worden (1) en eigenlijk hoefde er niet veel meer ingevuld te worden dan enkele gegevens van het paspoort, je woonadres en je moest beloven dat je er alleen voor toeristische doelen kwam: niet om te werken en niet voor zakelijke redenen.

Twee dagen later kreeg ik het visum toegestuurd via de mail en was alles geregeld: de gegevens zijn ingevoerd en zodra je reist naar Australië wordt via je paspoortnummer gecontroleerd of je een visum hebt gekregen.

Toen ik hierop wederom een mail stuurde naar CIBT-visas met daarin de vraag waarom ze me niet hadden gezegd dat het ook gratis kon worden aangevraagd via de Australische website, heb ik niets meer gehoord. Persoonlijk voelde ik me aardig genept, vooral ook omdat nergens de optie wordt genoemd om het gratis te doen. Nietsvermoedende mensen betalen gewoon €36,50, en waarschijnlijk steekt CIBT-visas dat bedrag in hun eigen Bezuidenhoutse zak. Ik kan me voorstellen dat de service wel wordt aangeboden voor mensen die geen verstand hebben van Engels, maar wees daar dan gewoon eerlijk in, zou ik zeggen.

Natuurlijk probeert dit bedrijf ook gewoon geld te verdienen en vinden ze het acceptabel om op deze manier eigenlijk misbruik te maken van de onwetendheid van mensen. Zij zijn echter niet het enige visum-bedrijf dat op deze manier werkt. 

Zo heb je bijvoorbeeld ook visum.nl die er ook €36,50 voor vraagtOok visum.nl is natuurlijk een visumsite die door de visummannen van de Bezuidenhoutseweg wordt gerund. Maar er zijn nog andere instellingen die graag gebruik maken van de onwetendheid van de mensen die naar Australië reizen én bovendien nóg meer durven te vragen. Zo heb je ook Auvisa.org die zonder blikken of blozen €39,- in rekening durft te brengen.

Mocht je geen trek hebben in de Australische site, en wil je niet €36,50 of €39,- neertellen, wil ik best een visum voor je aanvragen en ik reken daarvoor slechts 5 euro. Stuur je adresgegevens en een kopie van je paspoort naar mijn mailadres. Ik zal je mijn bankrekeningnummer toesturen en binnen een aantal werkdagen heb je dan je electronische visum. Je moet daarbij wel voldoen aan een aantal criteria die je ook mooi op de site van Auvisa.org kunt lezen: 


Voorwaarden van het visum:

  • U moet zich buiten Australië bevinden om een aanvraag te doen
  • Het is niet toegelaten langer dan drie maanden te studeren
  • Het is niet toegestaan te werken (d.w.z. tewerkgesteld zijn in Australië)
  • U mag niet gerechtelijk veroordeeld zijn (meer dan 12 maanden, uitgezeten of niet)
  • U mag niet lijden aan tuberculose

Vanzelfsprekend verwijder ik nadat de visum is verstrekt alle gegevens die u heeft doorgestuurd. Voor meer gegevens zie ook (3).

NOTEN