In deze roerige economische tijden is het niet makkelijk om nog verbaasd te worden over financiële instellingen, maar het is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen week toch gelukt om de wenkbrauwen gefronst te krijgen.

Op 5 oktober was daar als eerste het bericht van ons aller IMF, die al lange tijd bekend staat als een westerse exploitatie-instelling (4) die zoveel mogelijk landen zo diep mogelijk in de schuld wil zien, omdat dat nu immers de meeste rente-inkomsten oplevert.

In een rapport (1) wordt de boodschap gegeven dat de landen die relatief gezien nog niet zo diep in de schuld zitten, eigenlijk beter kunnen stoppen met bezuinigen om te kunnen profiteren van de relatief lage rente die deze landen kunnen krijgen voor hun leningen. Dit zou dan de Europese Economie extra stimuleren en dat is broodnodig in deze tijden van economische malaise.

Naast deze 'steek jezelf nog wat extra in de schuld'-adviezen van het IMF kregen we op donderdag ook nog eens de schitterende woorden van onze Franse (2) Trichet van het ECB. Deze ECB - dat een verzameling is van de verschillende nationale centrale banken van Europa - kwam met de uitspraak dat de Europese banken een heel jaar lang ONGELIMITEERD geld kunnen lenen bij het ECB (3)!

Het moet toch niet veel gekker worden, denk ik dan. Banken gaan lenen bij het ECB die eigenlijk zelf bestaat uit banken, die uiteindelijk gedekt moeten worden door de verschillende overheden als het mis gaat. Eigenlijk zou je de actie van Trichet kunnen omschrijven als een vrijbrief van banken om de burgers van Europa verder in de schulden te zetten.

Zo zie je maar dat de corruptie op vele niveaus zit en dat we het niet moeten hebben van de financiële organisaties. Misschien moeten we ons echt eens gaan afvragen of we het casino kapitalisme niet eens moeten afschaffen, waarbij ik meer vertrouwen heb in een systeem, waar als eerste het verschijnsel 'rente' wordt afgeschaft. Want 'rente' is eigenlijk het verschijnsel dat de banken zoveel oplevert en daarbij voor zoveel extra schuldendruk leidt.


VOETNOTEN
(1) Rapport in te zien via http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/318509/IMF-Bezuinigingen-stoppen-en-economie-stimuleren.htm
(2) Frankrijk dat zich in 2011 militair heeft geprofileerd door de coup in Libië en de gewelddadige arrestatie in de Ivoorkust.
(3) http://nos.nl/artikel/282555-ecb-leent-banken-ongelimiteerd-geld.html
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man