Terwijl al onze Midden-Oosten aandacht wordt weggetrokken naar de 'slow-motion-staatsgreep' van het westen in Libië en de opstanden van het volk in Syrië, horen we niets van de volksopstand in Bahrein. Zoals al werd betoogd in 'Waarom Steunen de EU en de VS niet de opstand in Bahrein?' lijkt het alles te maken hebben met het feit dat een mogelijke andere regering simpelweg erg ongunstig is voor het Westen en vooral voor de Verenigde Staten en Saudi-Arabië.

Gelukkig zijn er via alternatieve media wel - met moeite - berichten te ontvangen over wat er gaande is in Bahrein, ook na de invasie van de Saudische troepen en het hardhandig neerslaan van de demonstratie op 16 maart 2011.  

In een artikel van Ralph Schoenman van 28 maart 2011 kunnen we de meest verschrikkelijke zaken horen over wat er gaande is het oliestaatje Bahrein. Ik raad de geïnteresseerden aan het oorspronkelijke artikel te lezen op 'In the face of unbridled attack, a nationwide renewal of resistance in Bahrain'.

Op 16 maart 2011 werd er op het Parelplein (Pearl Square) in Manama, de hoofdstad van Bahrein, op gruwelijke wijze een vreedzame, ongewapende, demonstratie neergeslagen door het bewind van Bahrein. Inmiddels is er met de steun van de Saudische vrienden van de V.S. een ware jacht gaande op iedereen die protesteert tegen het bewind. 
 
JACHT OP MEDISCH PERSONEEL
Een bijzonderheid van de Bahreinse situatie is dat er veel protest is onder medici. Dit leidt er toe dat er veel agressie gericht is op het medische personeel, niet alleen vanwege hun kritische houding, maar ook omdat ze ongewenste demonstranten verzorgen. 

Dit klinkt haast te wreed voor woorden, maar niets is onmogelijk in een land waar de VS een van haar grootste legerbases heeft in de regio. Als het volk van Bahrein opkomt voor haar rechten voor een democratie zou dat wel eens kunnen uitdraaien op een vertrek van de dictator Al-Kalifa en een nieuwe relatief pro-Iraanse regering en dat zou een ware nachtmerrie zijn voor zowel Saudi-Arabië dat aan Bahrein grenst, als de V.S.

We weten dat de VS democratie alleen steunt als het gunstig is voor henzelf (zie de gevallen in o.a. Chili, Nicaragua, Venezuela, Guatamala, Afghanistan, Palestijnse gebieden in Israël). 

De auteur Ralph Schoenman schrijft:

"The wave of kidnappings, assassinations and beatings unto death was but the first line of attack. Any who tended to the wounded was at risk for kidnapping and death. Police and army units invaded hospitals, attacking doctors and surgeons on the spot, kidnapping others and seizing the wounded from emergency rooms. They were ripped from operating tables and pulled from intensive care units in Salmaniya hospital, al Sitra hospital, the International Hospital of Bahrain and from makeshift trauma units set up randomly in shops.

It was too dangerous to take wounded to the hospitals. People on the streets were in constant risk of being shot and seized. Tortured bodies of the disappeared turned up in ditches and dumpsites in Manama and in remote parts of the country."


OP JACHT NAAR EEN STAATSGREEP IN IRAN
De hoofdprijs voor de Amerikanen, na de rampzalige destabiliserende invloed in Irak en Afghanistan (en waarschijnlijk Libië), is natuurlijk de regering van Iran; de kroon op hun werk. Ze zouden niets liever doen dan hun machtige wapentuig inzetten en lekker over Iran razen zoals ze over het Libië van Gaddafi hebben gedaan. Ze hebben Iran al het recht ontnomen om kerncentrales te bouwen en ze knijpen het land af via allerlei sancties, maar de werkelijke staatsgreep, dat zou pas  de ideale afronding zijn van de Amerikaanse machtspolitiek in het Midden Oosten.

In het artikel van Schoenman wordt gesproken over een beproefde methode om een oorlog te ontketenen en dat is door het valselijk beschuldigen van een land via een in scene gezette oorlogsdaad. We kennen het varkensbaai-incident van Amerika voor de Cubaanse kust in 1961 waar Amerikaanse vliegtuigen waren gecamoufleerd alsof het Cubaanse vliegtuigen waren om de Cubanen als agressors aan te kunnen merken. 

Ook waren het zogenaamde Cubaanse opstandelingen die de aanval uitvoerden (zie wikipedia). Na drie dagen was de invasie voorbij omdat Kennedy geen luchtsteun wilde geven; de truc met de aangepaste vliegtuigen was ook snel doorzien.

Schoenman beschrijft hoe er in Bahrein in maart 2011 een groep burgers van de straat werden geplukt die vervolgens in een boot de zee op werden gestuurd, waarna een filmploeg aan het filmen sloeg om dit vervolgens aan de persbureaus te verkopen alsof er Iraanse schepen met wapens naar Bahrein zouden zijn gestuurd ter ondersteuning van de Sjiïeten.

"The morning of March 27th, we received the following eye-witness account: 

Special police units took into custody a large group of civilians, forced them onto a ship and took them out to sea. The police proceeded to accuse them of “plotting too smuggle weapons from Iran to Bahrain.”

Saudi and United Arab Emirate troops assisted in filming this and in detaining the captives in order to prepare State and international propaganda accusing Iran of subversion and of being the real force behind popular agitation in Bahrain. Nineteen boys, as young as ten years of age, have been imprisoned."

Iedere vorm van anti-Iran propaganda wordt door de VS en vanzelfsprekend Israël gebruikt. Het lijkt alsof de vijfde vloot van de VS staat te popelen om actief te kunnen worden bij een nieuwe invasie. Ook komt het ze natuurlijk beter uit als de wereld gaat geloven dat Iran achter de opstand in Bahrein zou zitten. Dat het westen zeer waarschijnlijk achter de opstand in Libië zat, dat maakt dan weer niet uit. Zie hoe deze actie makkelijk in de internationale pers kan komen: Qatar Seizes Iranian Weapon ships on way to Bahrain. Even later werd het bericht door Qatar ontkracht via Qatar Denies Seizing Iranian Ships Carrying Weapons. Dit is zonder meer het gevaar van het blindelings napraten en kopiëren van teksten via allerlei websites op internet: een klein gerucht kan zo makkelijk groots nieuws worden.

VERDEEL EN HEERSTECHNIEK IN BAHREIN
Buiten het ontvoeren en vermoorden van tegenstanders van het regime worden er volgens het bericht ook zowel Sjiïetische als Soenitische moskees in brand gestoken. De bedoeling hiervan is duidelijk: als de verschillende bevolkingsgroepen elkaar gaan beschuldigen en aanvallen werken ze niet langer als één blok tegen de regering.

Amnesty international en Human Rights watch hebben zich uitgesproken tegen de schendingen van de mensenrechten in Bahrein, maar verder lijkt de wereldgemeenschap de andere kant op te kijken, naar de niet-westersgezinde landen zoals Libië, Syrië en het relatief onbelangrijke Jemen.

Wat zouden we hier in Nederland kunnen doen om het volk in Bahrein te steunen, ook al is Amerika het er niet mee eens? Via de VN zal het niet lukken omdat Amerika waarschijnlijk haar veto zal gebruiken en zal benadrukken dat het geen echte opstand is, maar een door Iran geprovoceerde opstand. Als iemand nog ideeën heeft, laat het weten.

Videobeelden van de opstand en de harde wijze waarop er door de overheid op werd ingeschoten zijn te zien op youtube, bijvoorbeeld Bahrain Uprising: Government Forces Fire on Protesters en News Analysis Bahrain Uprising. Er is veel te vinden op youtube tot aan de genadeklap op 16 maart 2011. Dan lijkt het doodstil te worden.

Illustraties afkomstig van Gulf of Mexico Spill