Uit de praktijk zijn de nodige voorbeelden te noemen van dieren die lijden onder de invloed van GSM/UMTS-straling. In deze bijdrage het verhaal van de Beierse boer Altenweger.

Op de site 'Macht Mobilfunk Kuhe Krank? kunnen we het verhaal lezen van de boer Josef Altenweger met zijn boerderij. Het verhaal begint in 1995, enkele jaren nadat er op een nabijgelegen TV-zendermast ook GSM-zenders waren geplaatst. Een koe wordt half gek in het weiland en sterft binnen twee dagen: het dier blijkt een hersentumor te hebben.

Dat kan gebeuren, zou je kunnen denken, maar er volgden veel meer - dat overigens met foto en video is vastgelegd. Zo ontstonden er meer vroeggeboorten,miskramen, dieren die mank ter wereld kwamen. Er waren vruchtbaarheidsstoornissen, meerdere tweelingen die geboren werden, hangende koppen, ontstoken ogen, sterk vermagerende dieren. Ook bleven dieren steeds maar weer met een poot omhoog bewegen en anderen bleven maar met hun kop heen en weer bewegen. Ook worden er calcium-tekorten aangetroffen.

Toen twee dieren er wel erg slecht aan toe waren werden ze tijdelijk naar een andere stal gebracht, zo'n 25 km verderop. Ze knapten binnen 5 dagen volledig op. Zodra ze echter weer terug kwam in de stal van Josef ging het weer snel mis. Josef zelf kon overigens ook niet meer slapen op zijn boerderij vanwege hoofd- en hartklachten. Zelfs de naald- en fruitbomen op zijn erf kwijnden weg.

Een medewerker van de veterinaire dienst, de dierenarts Schmid kan uitiendelijk niets anders concluderen dan dat alle problemen verband houden met de komst van de gms-zendmasten. Orange, de plaatser van de gsm-onderdelen, weigert ook om - bij wijze van test - twee weken lang de mast uit te zetten, waarschijnlijk uit angst dat alles dan weer goed zou gaan op de boerderij. Zodra de dierenarts overigens de informatie naar buiten bracht kreeg hij een spreekverbod opgelegd door de Beierse Landsregering.

Later volgde er nog een quasi-onderzoek door de overheid en de telecomindustrie dat niet gepubliceerd werd over effecten van zendmasten op dieren. Mocht je meer weten over de mogelijke redenen waarom het stilgehouden zou eens 'Mobilfunk doch gefährlicher als angenommen' moeten lezen.

Met dank aan Karel en Caroline van Huffelen die me dankzij hun boek 'Onzichtbare Risico's in het Draadloze Tijdperk' op dit verhaal hebben gebracht (zie voor het verhaal van boer Altenweger, pp 265-267).

Bron en herkomst foto: Macht Mobilfunk Kuhe Krank?