Het is ronduit onvoorstelbaar wat er allemaal al is ontdekt in wetenschappelijk onderzoek over de effecten van mobiele telefoons op het lichaam. Tot een aantal weken terug was ik geneigd om het dogma van de overheid en de belindustrie na te praten en te denken dat het allemaal wel meevalt, en dat mensen die klagen over problemen zich toch misschien wel een beetje aanstellen.

Onder andere door het lezen van het boek 'Onzichtbare Risico's in het Draadloze Tijdperk' van Karel en Caroline van Huffelen is daar de nodige verandering in opgetreden. Als je rechts in de balk op deze site de categorie 'stralingszaken' aanklikt vind je een aantal artikelen die erg verhelderend kunnen zijn voor een beter begrip van wat er werkelijk aan de hand is.

In deze bijdrage wil ik de lezer zelf aansporen om mee te gaan experimenteren. Wetenschappers kunnen we al lang niet meer zomaar vertrouwen (zie Stralingseffect op DNA - Resultaten Sterk afhankelijk van Geldschieter), dus is het soms handig om zelf eens wat te proberen. Benodigdheden: een microscoop (ik zag laatst zelfs een usb-microscoop bij de Aldi liggen), een mobieltje, een priknaaldje en een plaatje om een druppeltje bloed op te vangen.

Je begint allereerst met het prikken in je oorlel of in je vinger om één druppeltje bloed te verkrijgen dat je op het plaatje legt om die vervolgens onder de microscoop te bekijken. Normaal gesproken zou je dan rode bloedcellen kunnen zien die er allemaal gezond rond uitzien. Vervolgens ga je iemand bellen met je mobieltje. Je kletst wat, maar minimaal 20 seconden. Na dit gesprekje pak je opnieuw een druppel bloed (of van het oor waar je het mobieltje tegenaan gehouden hebt, of van de vinger die het dichtst bij het antenne-deeltje van je mobieltje zit) en je kijkt er weer na onder de microscoop.

De kans is dan groot dat je eerder een beeld gaat aantreffen zoals op het plaatje hierboven: de bloedcellen plakken als (geld)rolletjes aan elkaar. Je hoeft geen professor in de geneeskunde te zijn om te snappen dat dit geen gezond teken is.

Dit creatieve experiment is in 2005 bedacht door een stel VWO-leerlingen uit het Duitse Spaichingen die onder leiding van hun leraar dr. Ziegman aantoonden dat het effect van 'geldrolletjesvorming' significant was. Ook toonden ze aan dat 'niet-be-gsmd'-bloed dat in een reageerbuisje werd gestopt na bestraling ook vaker dit samenklonteringsverschijnsel begonnen te vertonen.

Op p.6 van het duitstalige blaadje 'Het bitje' (pdf) wordt het experiment herhaald met een microscoopje van €70,-
Doe de test zelf en laat je overtuigen! De resultaten kun je hieronder plaatsen.

Zie ook: Rode Bloedlichaampjes Klonteren door Mobiel Bellen - Red Blood Cells Lump by Mobile Phone

Illustratie afkomstig van Stop UMTS!